Creatief in crisistijd

Nu alle deuren in de horeca voorlopig verplicht gesloten moeten blijven zijn de restaurants in Nederland hard aan het werk in de strijd tegen het coronavirus.

Zo ook de Michelin sterrenrestaurants. Zo creatief als de chefs normaal gesproken op het bord zijn, zijn zij nu ook super creatief in het bedenken van alternatieven om de restaurants in de lucht te kunnen blijven houden.

Wij hopen van harte dat u ook onze toppers wilt steunen. Bestel daarom een maaltijd of een alvast een cadeau- of een dinervoucher.

Hieronder hebben wij voor u een aantal de acties op een rij gezet:



Chef-kok en eigenaar Edwin Vinke kookt dagelijks een ‘gezonde en eenvoudige maaltijd’ en deelt deze dagelijks inclusief recept op zijn
YouTube en Facebook kanaal. ‘Aangezien iedereen toch moet eten, en ik het koken niet kan laten kan ik maar beter iets doen waar we allemaal iets aan hebben.’


Ondanks de noodgedwongen sluiting van het restaurant is het druk in de keuken. Onder de Linden is gestart met het bezorgen van maaltijden aan de deur. En het loopt storm. ‘We zijn het gewend om hard te werken, dus stilzitten lukt niet. Ik heb het één dag gedaan en dat was meer dan genoeg’, aldus Tanja Tuinstra van Onder de Linden.

Erik de Mönnink, de gepassioneerd chef-kok runt nu zo’n 15 jaar samen met zijn vrouw het restaurant op de Holterberg. We zijn begonnen met de verkoop van maaltijden voor slechts een paar euro. Ik moet bezig blijven, anders komen de muren op me af.’


‘Het eten zit wel dan wel in een bakje, maar het zal er zeker niet minder om smaken.’ Chef-kok Jeroen Brouwer en zijn vrouw Marleen zijn inmiddels met flyers door Grolloo en Schoonloo getrokken. Wie wil, kan voor € 35,00 een Michelinster-waardig driegangendiner thuisbezorgd krijgen. ‘We verkopen ook vouchers van € 100,00. Daar krijg je een zesgangendiner voor dat normaal 185 euro kost. Dat loopt echt enorm goed.’

Het zijn schrijnende tijden voor de Nederlandse horeca, met diepgaande financiële gevolgen. Een ware mokerslag voor menig horecaondernemer.’ Daarom hebben het Maartensdijkse Landwaart Culinair en De Nederlanden de handen ineen geslagen en zijn een tijdelijke, culinaire samenwerking aangegaan met het verkopen van hoogwaardige kant-en-klaar maaltijden.
De gerechten zijn verkrijgbaar in de winkel van Landwaart Culinair in Maartensdijk, waarbij de klant eenvoudige instructies meekrijgt om alles thuis verder te kunnen bereiden.

Zarzo*, Eindhoven
Chef-kok Adrian bedacht samen met Social Deal-eigenaar Bart Oosterholt dat mensen juist nu behoefte hebben aan een bijzondere culinaire ervaring.
Nu verkoopt het restaurant aangepaste menu’s. Vanaf € 20,00 kun je daarom een driegangenmenu van het restaurant met één Michelinster thuis laten bezorgen. Adrian Zarzo doet zelf mee met bezorgen. Het kan dus zijn dat de sterrenchef zelf aan je deur staat.


Chefkok Jermain De Rozario had geen zin om stil te zitten tijdens de corona crisis. ‘Als ondernemer wordt er nu gevraagd om creatief te zijn en het misschien wel even anders te doen.’ Hij bedacht daarom  ‘To Go DeRozario’. Een bezorgdienst vol met à la carte gerechtjes én een maaltijdbox zodat mensen thuis sterrenwaardig eten kunnen bereiden. 

 


De koks van Meesterkok Soenil Bahadoer komen op verzoek bij je thuis koken.   Een tweesterren 5-gangendiner kost hier € 200,00 per persoon inclusief champagne en wijnarrangement. Voor een beetje meer komt de Meesterkok Soenil Bahadoer zelf bij je in de keuken staan.

Bij Monarh hebben ze geen zin om thuis duimen te gaan draaien en bezorgt een viergangenmenu voor € 59,00 of verschillende a la carte-gerechten bij je thuis. ‘We zitten niet graag stil’, zegt Danny Kovacevic, eigenaar van Monarh. Binnen een uurtje bezorgen wij onze maaltijden van topchef Paul Kappé in Goirle en Tilburg.

 


Ook bij Amarone wordt er gewoon doorgekookt. ‘De horeca sluiting is voor iedereen een klap’, zegt Amarone-eigenaar en chef-kok Jan van Dobben. ‘Wij gaan ons nu richten op maaltijdbereiding en bezorging. Het gaat hierbij om maaltijden klaarmaken voor mensen in de zorg of mensen die geen tijd hebben om te koken. Die willen wij ontzorgen met maaltijden van ons niveau.’‘Net als voor veel van onze collega´s zijn het ook spannende tijden voor Beluga Loves You’, aldus chef-kok en eigenaar Servais Tielman. ‘Daarom zetten wij onze bezorgservice Beluga Serves You’ in om te proberen door deze moeilijke tijd heen te komen. Wij bezorgen van woensdag tot zondag tussen 16:00 en 21:30 uur in Maastricht en omgeving.’ 
In deze bijzondere tijden moeten wij creatief ondernemen’, zegt tweesterrenchef Jarno Eggen in zijn laatste nieuwsbrief. ‘Daarom bieden wij een dinerbon aan voor een prijs van € 125,00 euro per persoon. De bon heeft normaal een waarde van € 210,00 in de vorm van een 6 gangen menu inclusief aperitief, wijnen, water en koffie service als afsluiting. Vele van u kennen ons bedrijf, en voor sommigen is dit een mooie kans om eens tegen een gereduceerd tarief kennis met ons te maken. Of u kunt de bonnen aan familie of relaties cadeau doen.’

 


Sterrenkok Dennis Middeldorp hoopt op financiële steun van zijn gasten en is begonnen met geldinzameling om corona-klap op te vangen. ‘We roepen jullie hulp in voor de continuïteit van Sense Restaurant, help ons dit gat op te vangen; salarissen en leveranciers zullen met jullie hulp betaald kunnen worden en dat is essentieel om deze klap op te kunnen vangen’, zegt Middeldorp. Hij benadrukt dat er iets tegenover de steun staat en hoopt degenen die hem financieel steunen in april terug te betalen met tegoedbonnen en een glas champagne om ‘om samen te vieren dat we er nog zijn’.

 

‘Nu we u niet in ons restaurant kunnen verwennen met onze Treeswijkhoeve-topgerechten breiden we tijdelijk het afhaalaanbod van onze service ‘Trees voor thuis’ uit met een speciaal Treeswijkhoeve-menu’, aldus Dick Middelweerd. U kunt zelf de keuze maken uit verschillende voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Zo stelt u zelf uw eigen menu samen.


Helaas kunnen wij je op dit moment niet verwelkomen in ons restaurant. Daarom gaan we het anders doen’, zegt topchef André Gerrits. ‘Letterlijk van ‘Samen Uit’ naar ‘Samen Thuis’! Vanaf maandag 23 maart kun je 7 dagen per week thuis genieten van onze gerechten. Gewoon aan de keukentafel! Bestellen is mogelijk via https://samenuitsamenthuis.nu. Elke week bereiden we een nieuw menu (voor- en hoofdgerecht) voor €17,50.

 


Het team van  ’t Nonnetje gaat elke vrijdag en zaterdag van 11:00 uur tot 18:00 uur verse en warme Pastéis de Nata bakken om af te halen én om te bezorgen in de gehele gemeente Harderwijk inclusief Hierden. ‘Dit nationale gebakje van Portugal (het land waar mijn lieve vrouw Maria do Céu, de liefde van mijn leven is geboren) is normaliter ons signatuur zoete heerlijkheid wat wij onze gasten serveren bij de koffie. Nu kunnen ze vers en warm worden afgehaald en bezorgen wij ze met liefde bij u thuis of op het bedrijf!’, zegt topkok Michel van der Kroft enthousiast. Een PASTEL DO MICHEL is een hemels zoet pasteitje bestaande uit knisperend krokant roomboterbladerdeeg aan de buitenkant gevuld met een zoet smeuïge crème die is geparfumeerd met kaneel en de schil van citroen. De prijs is € 1,50 per stuk en 4 stuks voor € 5,00

Ben jij ook een ludieke actie tegengekomen? Of wil je jouw actie aan deze lijst toevoegen? Laat het ons dan weten en stuur een e-mail naar: redactie@strrn.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *